"Vår analys av wokekulturen är besläktad med filosofen och filologen Benedict Beckelds studie av västerlandets självförakt (self-contempt) eller, med en term som myntades av filosofen Roger Scruton, dess oikofobi. Scruton definierar oikofobi som "det upplevda behovet att förklena de vanor, den kultur och de institutioner som kan identifieras som 'våra'." Wokekulturen är oikofob såtillvida som dess tal om vitt privilegium och systematisk rasism i väst kan ses som ett uttryck för ett generellt ifrågasättande och nedvärderande av den egna (västerländska) historien och kulturen till förmån för andra länder och kulturer. Beckeld knyter, i sin historiska genomgång, uppkomsten av oikofobi till en övergång från ett tidigare maskulint till ett feminint samhälle. Han skriver, i sin analys av romarrikets uppgång och fall:Det är ett obestridligt historiskt faktum att maskulinitet dominerar i början av en kultur och femininitet i slutet. Vi ser här ... hur manlig chauvinism ger vika för feminin känslighet när civilisationen avancerar; feminina intressen blir också mer dominerande, vilket till exempel ses i de mysteriekulter som uppträder i Grekland och Rom under dessa civilisationers sena stadier och vars medlemmar domineras av kvinnor."[D]e utvidgade friheterna för kvinnor och feminiseringen av män bryter sakta ner det patriarkat som utgör den sista skyddande muren mot oikofobin", fortsätter Beckeld. Beckeld hade även kunnat nämna den sociala oro som följde på Tang-dynastin, vilken inom den konfucianistiska idétraditionen kopplas till en period av ökat kvinnligt inflytande under den enda kvinnliga regerande kejsaren i Kinas historia."
Sid. 219; Den mjuka staten : feminiseringen av samhället och dess konsekvenser av Catharina Grönqvist Olsson och Erik J. Olsson
Mer om oikofobi:
Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.
Oikofobi vill jag ogärna ha, tack för smakbiten.
SvaraRaderaMen ändå ser vi det överallt. Både Storbritannien och Sverige tycker jag mig se stora problem med detta. Och vad det kommer att leda till vågar man knappt tänka på. Ett problem som alltså rimligtvis borde få större uppmärksamhet.
RaderaDet var nog ingen bok för mig
SvaraRaderaAvfärda inte för kvickt. Det handlar mycket även om barn och unga liksom aktuella skolfrågor.
Raderade där ideerna har jag mött på annat håll. har reserverat boken på biblioteket. tack för smakebiten!
SvaraRaderaDet är ju väldigt viktigt att man tycker "rätt", för någon yttrandefrihet är det dessvärre inte längre tal om.
SvaraRadera