tisdag 17 september 2024

Grisens historia och Husmanskost

 


Martin Ragnar
(Carlsson bokförlag)

"Kanske har ordet 'Sverige' med svin att göra. Svearna dyrkade svinet, offrade till gudarna och bland gudarna fanns både Särimner och Gyllenborst. Vördnaden inför grisen lever alltjämt idag kvar när vi äter det S-formade saffransbrödet - julgalten - vid Lusse och placerar grishuvudet på piedestal att vakta över julbordets håvor - båda är minnen av midvinterblotet." Sid. 72

... "kristendomen intog en ambivalent hållning gentemot svinet. Å ena sidan var ett omhuldande av svinet och grisköttet ett sätt att särskilja sig från judendom och islam, men å andra sidan gestaltade svinet i kyrkans ögon allt orent och motbjudande." Sid. 30

Mycket gott med fläskkött (inspirerande kokbok!) i Husmanskost (Allt om Mat). Varför inte Ölmarinerad vildsvinsskinka med sjömanspotatis?:



Det har väl så gott som konstaterats att svensk husmanskost är inte diskriminerande, men i England kommer man tydligen att höja skatten på det som alla pubar får in sin förtjänst ifrån, vad tycker engelsmännen om det? Märkligt att muslimer väljer att bosätta sig i Sverige och England, där så mycket i ländernas kultur är "haram" (förbjudet) enligt islam. Låt oss slå vakt om våra länders kultur i England såväl som i Sverige, varför skulle vi inte få göra det? Varför måste vi underkasta oss det islamska och den muslimska världens kultur? Varför skapas inte en starkare motståndsrörelse mot islamiseringen?

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar